W styczniu i w lutym po raz kolejny wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych SZANSOSMACZKI organizowanych przez Ta Szansa - Oddział Terenowy Towarzystwa Rozwijania Aktywności Dzieci SZANSA Warszawa Targówek. Na zajęciach styczniowych poznaliśmy walory smakowe i zdrowotne mąki pszennej i razowej. Z mąki pszennej upiekliśmy babeczki z marchewką a z mąki razowej babeczki z brzoskwinią i słonecznikiem. Poznaliśmy także różne rodzaje sera. Z serka mascarpone i śmietany wykonaliśmy krem do babeczek a z sera homogenizowanego zrobiliśmy sernik na zimno z owocami. Na zajęciach w lutym przygotowaliśmy potrawę z makaronem ryżowym, smażonym z kurczakiem, cukinią i marchewką, jaglane stir- fry warzywne czyli kasza jaglana z mrożonymi warzywami i sosem a na deser przypomnieliśmy sobie smak dzieciństwa, przygotowaliśmy kremową kaszkę mannę na mleku.


 

Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Dzisiaj 2

Wczoraj 4

W tym tygodniu 28

W tym miesiącu 17

Od marca 2022 6706