Warsztaty kulinarne programu Żółty Talerz

Kolejne warsztaty kulinarne w Pracowni Efektu Domina w ramach programu Żółty Talerz 12 lutego 2024.

Tematem zajęć było „Kreatywne gotowanie: jak wykorzystać nadmiar żywności i stworzyć pyszne danie". Zajęcia prowadziła, jak zwykle, Pani Aneta Łańcuchowska – znana edukatorka żywieniowa, dietetyk kliniczny, kucharka telewizyjna oraz trenerka kulinarna.

Pani Aneta rozmawiała z nami na temat marnowania żywności – gdzie się spotykamy z takim zjawiskiem. Podawaliśmy wiele przykładów z naszego życia, kiedy marnowało się jedzenie w naszym domu i nie tylko w domu. Zastanawialiśmy się, jak zapobiegać marnowaniu się żywności i co my możemy zrobić w tej kwestii.

Po części teoretycznej przeszliśmy do praktyki. Pani Aneta przygotowała dla nas 2 przepisy; mogliśmy sobie wybrać, które chcemy wykonywać. Stanowiska pracy były dla nas przygotowane: były produkty oraz naczynia, narzędzia do krojenia, obierania, mieszania i inne.

Jak zawsze było dużo warzyw, przypraw – wszystko zdrowe i smaczne! Z przyjemnością pracowaliśmy przy przygotowaniu potraw. Na koniec odbyła się degustacja przy wspólnym stole. Było przepysznie, miło i ciekawie!

Warsztaty kulinarne z Panią Anetą to aktywnie spędzony czas, w którym dzieci zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu zdrowego odżywiania.

Dziękujemy organizatorom warsztatów kulinarnych! Z przyjemnością przyjdziemy tu kolejny raz!