Dzieci ze świetlicy brały udział w konkursie „Daj przepisa” zorganizowanym przez Kulczyk Foundation.
Zadaniem konkursu było opracowanie przepisu na zdrowy posiłek z uwzględnieniem produktów znajdujących się na liście Produktów ŻÓŁTEGO TALERZA.
Celem konkursu było podniesienie świadomości dzieci dotyczącej zdrowego odżywiania oraz rozwijanie zainteresowań kulinarnych.
Kilku chłopców przygotowało zdrową i smaczną sałatkę ze szpinakiem. Jej wykonanie jest bardzo proste.
Oto przepis:
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM
składniki
szpinak świeży 1 op
ser twarogowy typu włoskiego 250 g
gruszki 2 szt
ziarenka słonecznika do posypania
sos
3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, sok z cytryny.
Wykonanie: ser i gruszkę pokroić w kostkę wyłożyć na szpinak posypać ziarnami słonecznika, polać sosem
SMACZNEGO!!!