W styczniu i w lutym po raz kolejny wzięliśmy udział w warsztatach kulinarnych SZANSOSMACZKI organizowanych przez Ta Szansa - Oddział Terenowy Towarzystwa Rozwijania Aktywności Dzieci SZANSA Warszawa Targówek. Na zajęciach styczniowych poznaliśmy walory smakowe i zdrowotne mąki pszennej i razowej. Z mąki pszennej upiekliśmy babeczki z marchewką a z mąki razowej babeczki z brzoskwinią i słonecznikiem. Poznaliśmy także różne rodzaje sera. Z serka mascarpone i śmietany wykonaliśmy krem do babeczek a z sera homogenizowanego zrobiliśmy sernik na zimno z owocami. Na zajęciach w lutym przygotowaliśmy potrawę z makaronem ryżowym, smażonym z kurczakiem, cukinią i marchewką, jaglane stir- fry warzywne czyli kasza jaglana z mrożonymi warzywami i sosem a na deser przypomnieliśmy sobie smak dzieciństwa, przygotowaliśmy kremową kaszkę mannę na mleku.