Dzieci ze świetlicy brały udział w konkursie „Daj przepisa” zorganizowanym przez Kulczyk Foundation.

Zadaniem konkursu było opracowanie przepisu na zdrowy posiłek z uwzględnieniem produktów znajdujących się na liście Produktów ŻÓŁTEGO TALERZA.

Celem konkursu było podniesienie świadomości dzieci dotyczącej zdrowego odżywiania oraz rozwijanie zainteresowań kulinarnych.

Kilku chłopców przygotowało zdrową i smaczną sałatkę ze szpinakiem. Jej wykonanie jest bardzo proste.

Oto przepis:                                                                     

SAŁATKA ZE SZPINAKIEM

składniki

szpinak świeży 1 op

ser twarogowy typu włoskiego 250 g

gruszki 2 szt

ziarenka słonecznika do posypania

sos

3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, sok z cytryny.

Wykonanie: ser i gruszkę pokroić w kostkę wyłożyć na szpinak posypać ziarnami słonecznika, polać sosem

SMACZNEGO!!!